Emzirme Danışma Polikliniği
10 Ocak 2023


BAŞARILI EMZİRMEDE ON ÖNERİ

Emzirmeye ilişkin yazılı bir politika hazırlanmalı ve bu düzenli aralıklarla tüm sağlık personelinin bilgisine sunulmalıdır.
Tüm sağlık personeli bu politika doğrultusunda eğitilmelidir.
Hamile kadınlar, emzirmenin yaraları ve yöntemleri konusunda bilgilendirilmelidir.
Doğumu izleyen yarım saat içinde emzirmeye başlamaları için annelere, yardımcı olunmalıdır.
Annelere, emzirmenin nasıl olacağı ve bebeklerinden ayrı kaldıkları durumlarda sütün salgılanmasını nasıl sürdürebilecekleri gösterilmelidir.
Tıbben gerekli görülmedikçe, yenidoğanlara anne sütünden başka bir yiyecek ya da içecek verilmemelidir.
Anne ile bebeğin 24 saat bir arada kalmalarını sağlayacak bir uygulama benimsenmelidir.
Bebeğin her isteyişinde emzirilmesi teşvik edilmelidir.
Emzirilen bebeklere yalancı meme veya emzik türünden herhangi bir şey verilmemelidir.
Anneler, taburcu olduktan sonra da emzirmeye devam edebilmeleri, karşılaşabilecekleri sorunları çözebilmeleri, bebeklerin ve kendilerinin kontrollerini yaptırabilmeleri açısından başvurabilecekleri sağlık kuruluşları hakkında bilgilendirilmelidirler.

TARSUS DEVLET HASTANESİ BEBEK DOSTU YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM BAŞARILI EMZİRME POLİTİKASI

 Aşağıdaki öneriler yenidoğan yoğun bakım ünitemizde “ Başarılı Emzirmenin 10 Adımı” na ek olarak sağlanmaktadır.

  1. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerinde çalışan tüm sağlık personeli anne sütü ve emzirme danışmanlık eğitimini almış ve bu danışmanlığı verebilme becerisine sahiptir. Eğitim, düşük doğum ağırlığı ya/ya da riskli bebekleri içermektedir.
  2. Yenidoğan Yoğun Bakımlarda yatan bebekler için eğer emzirilemiyorsa, doğumu takiben ilk 6 saat içinde annenin memelerinin sağılması ve takiben her 2-3 saatte bir tekrar edilerek süt üretimi için memelere gerekli uyarı sağlanmaktadır.
  3. Tıbben gerekli olmadıkça (annenin olmaması ya /ya da anne sütünün kontrendike olduğu durumlar) yoğun bakımda tedavi gören bebeklere kendi annesinin sütü verilmektedir. Anne memesine alamayacak bebeklerde besleme kap, enjektör veya nazogastrik sonda ile yapılmaktadır. Anne memesini alabilecek duruma gelen bebekler hemen emzirilmeye başlanmaktadır. Anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda emzirme destekleyicileri ile relaktasyon sağlanmaktadır.
  4. Serviste anne bebek birlikteliği için uygun koşullar sağlanmaktadır. (Uyum Odaları, anne oteli, vb.)
  5. Anne bebek olabildiğince ten-tene temas etmekte, kanguru bakımına önem verilmekte, teknik aracılar ve ayrıntılar azaltılmaktadır.

TARSUS DEVLET HASTANESİ BAŞARILI EMZİRME POLİTİKASI

  1. Hastanemizde anne sütü ve emzirme uygulamasının korunması, teşvik edilmesi ve desteklenmesi amacıyla emzirme politikası oluşturulmuştur.
    1. Kurumumuzun tüm birimlerinde anne sütü muadillerinin pazarlanması ile ilgili uluslar arası yasa ve dünya sağlık asamblesini’nin ilgili kararları eksiksiz şekilde uygulanmaktadır.
    2. Personel ve ebeveynlerle düzenli aralıklarla paylaşılan, yazılı bir ‘bebek beslenme politikası’ oluşturulmuştur.
    3. Sürekli izleme ve veri yönetim sistemleri kurulmuştur.
  2. Kurumumuzda personelin emzirme konusunda annelere destek olmak için gereken bilgi, yetkinlik ve becerilerle donatılması sağlanmaktadır.tüm personellerimiz (17 saat teorik 3 saat uygulamalı) toplam 20 saat eğitim almaktadır.
  3. Hamile kadınlar ve aileleri emzirmenin önemi ve yöntemi konusunda bilgilendirilmektedir.
  4. Annelerin bebekleri ile doğar doğmaz en kısa sürede ten-tene temas kurması sağlanarak, en kısa sürede emzirmeye başlaması ve temasın kesintisiz şekilde sürmesi için annelere destek olunmaktadır.
  5. Emzirmenin başlatılması ve sürdürülmesi ile sık karşılaşılan güçlüklerin yönetilmesi konusunda annelere destek olunmaktadır.
  6. Tıbbi bir zorunluluk olmadığı sürece, yenidoğana anne sütünden başka herhangi bir yiyecek veya sıvı verilmemektedir. ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi devamında ise uygun tamamlayıcı beslenme ile beraber emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar sürdürülmesi konusunda aileler bilgilendirilmektedir.
  7. Annelerin bebekleri ile bir arada tutulması ve günün 24 saati aynı odada kalmaları sağlanmaktadır.
  8. Annelerin bebekleri acıktığı zaman verdiği işaretleri tanıması ve bunlara yanıt vermesi konusunda annelere destek olunmaktadır.
  9. Biberon ve emzik kullanımı ve riskleri konusunda annelere danışmanlık hizmeti verilmektedir.
  10. Ebeveynlerin ve bebeklerin taburcu olduktan sonra emzirmeye devam edebilmeleri karşılaşabilecekleri sorunları çözebilmeleri açısından başvurabilecekleri sağlık kuruluşları, hastanemizin Emzirme Danışmanlığı Polikliniği ve iletişim numaraları hakkında bilgilendirilmektedir. İletişim: 0(324) 614 36 00